Calvarieberg
type
architectuur bouwhistoriek + onderzoek
programma
begraafplaats
locatie
Lebbeke
opdrachtgever
Gemeente Lebbeke
status
voltooid
fotografie
eigen foto's
De begraafplaats in Lebbeke werd geopend in
1890 en is beschermd als monument sinds 12 december 2002.
De calvarieberg bestaat uit een neogotische bak- en hardstenen gebouw op een zevenzijdige plattegrond. Hierin zijn zeven nissen ingewerkt die bestaan uit arduinen rondbogen met puntgevelbekroning met kruis en vleugelstukken van elkaar gescheiden door bakstenen pilasters met dubbele arduinen versnijding en arduinen afzaat. In de booglijst staat telkens de naam van de familie van de grafkelder die voor de nis ligt. Zes families werden begraven in grafkelders rond deze calvarieberg, de zevende grafkelder is voorbehouden voor de geestelijkheid van de parochie.
Het bouwwerk wordt afgetopt met een imposant koperen kruisbeeld en is omringd door een smeedijzeren hek. Enkele witgekalkte of geschilderde terracotta beeldengroepen zijn
aanwezig maar het geheel vereist een dringende restauratie. Omheen de calvarieberg loopt een vierkante aanleg met belangrijke graftekens. Het beheersplan richt zich tot de calvarieberg en zijn directe omgeving, alsook de aanloop ernaartoe vanuit de Laurierstraat. De wens van het gemeentebestuur is om de begraafplaats te Lebbeke her in te richten. Er wordt hierbij ingezet op de algemene vergroening van de wandelpaden alsook van de eventueel minder toegankelijke plekken.
De verdere visie op het beheer is om het beschermde gedeelte van de begraafplaats voor verder verval te behoeden en te consolideren door middel van een zo zacht mogelijke restauratie. Gezien de slechte staat van de calvarieberg zal hier echter wel een ingrijpende restauratie nodig zijn.