top of page
Nieuwbouw.jpg

De Punt

type

nieuwbouw     technieken

programma

bedrijvencentrum

locatie

Gentbrugge

opdrachtgever

Bedrijvencentrum De Punt NV

status

voltooid

fotografie

FC Lama

De Punt.PNG

Het bedrijvencentrum De Punt bestond uit twee afzonderlijke gebouwen. De bouwheer wenste enerzijds de capaciteit aanzienlijk uit te breiden en anderzijds alle gebouwen op de site te verenigen tot één complex, voorzien van een duidelijke toegang.

Aan de bestaande structuur van twee gebouwen werd een derde blok toegevoegd dat de bouwevolutie van De Punt duidelijk zou weergeven.

Een nieuw open, uitnodigende en toegankelijke ruimte of atrium zou instaan voor de verbinding tussen de drie delen. Deze gelijkvloerse ruimte verbindt dan niet enkel de bestaande gebouwen en het nieuw te realiseren bouwblok, maar biedt ook plaats voor het onthaal en een aangename wacht-, ontmoetings- en expositieruimte. Het geeft bovendien rechtstreekse toegang tot de cafetaria en het auditorium met zicht op het omringende groen. Het is een representatief inkomgeheel.

A1.17 kopie.jpg
Kerkstraat-1.jpg
De Punt 01.jpg

De realisatie van het verbindende atrium zorgt ervoor dat er in de bestaande gebouwen slechts minimale aanpassingen nodig zijn. Het centrale volume beperkt zich tot een enkele bouwlaag met groendak. Het uitzicht op dit groendak biedt voor zowel het nieuwe blok als de bestaande gebouwen een meerwaarde.

Bij de inplanting van de gebouwen speelden volgende zaken mee:

  • Bewuste oriëntatie: voor passieve zonnewinsten en natuurlijk licht

  • Intuïtieve toegankelijkheid van het gebouw met een uitnodigende luifel, zowel vanaf de Kerkstraat als vanaf het parkeergebouw

  • Eenvoudige maar doelbewuste opbouw om de kostprijs te beperken

 

De materiaalkeuze baseerde zich binnen dit project op de NIBE- classificatie en het cradle to cradle-principe. Er werd gestreefd naar zoveel mogelijk gebruik van ecologische en duurzame materialen (impactbeperking op het milieu) waarbij hergebruik mogelijk is.
Duurzaam bouwen was tijdens het volledige project een bepalende factor. Dit omvatte onder meer een doorgedreven compactheid, isolatie en luchtdichting, het gebruik van zoveel mogelijk ecologische en duurzame materialen (impactbeperking op het milieu), hergebruik van regenwater en infiltratie.
Het atrium kreeg een groendak waardoor er een aangename leefomgeving met een geluidswerende, waterabsorberende en luchtzuiverende werking ontstond.

Buitengang.jpg
bottom of page